muffins met appel

Published by on Thursday 15.09.2011 at 22:22 in keukenprobeersels | overpeinzingen

Edelachtbare lezers, ik pleit schuldig. Ik heb jullie verwaarloosd hier op de roelskens-blog. Niet dat er een tekort was aan uitstapjes waarover ik zou kunnen schrijven. Niet dat ik geen foto’s meer had die ik graag met jullie zou delen. Niet dat hier niet meer gekookt of gebakken wordt dat de moeite waard zou zijn. Niet dat we hier de hele zomer op ons lui gat gezeten hebben.

Ik vrees echter dat het de laatste maanden een beetje te druk was op andere vlakken. “Hoe kan dat?” hoor ik sommigen nu denken, “Hij was toch bijna de hele zomervakantie thuis!”. Klopt, maar er stonden een paar tijdrovende bezigheden op het programma. Twee weken met de kroost in de Westhoek vertoeven bijvoorbeeld. Of nog, twee kinderkamers en een badkamer herschilderen, ‘grote kuis’ doen in drie kinderkamers, nieuwe meubels in elkaar draaien,… allemaal tijd die ik niet kon besteden aan het schrijven van blogposts. “Maar je was toch vaak achter je computer te vinden'” hoor ik nu weer anderen denken. Klopt alweer. En toch staan hier nog hele reeksen foto’s te wachten op verwerking, bleven sommige mails veel te lang onbeantwoord, moet Marijkes computer dringend herinstalleerd worden,… Neen, als ik achter de computer zat was het veelal om te werken aan de site van de school van de kinderen. Na een valse start vorig jaar hadden we (het communicatieteam) de deadline van 1 september voorop gezet. En zoals Opa C. placht te zeggen: “daar kruipt toch meer tijd in dan gedacht”. Maar zie, de site staat ondertussen online, ook al ontbreken er hier en daar nog wel wat teksten en prentjes.

Om jullie een beetje te troosten hier een receptje voor wat comfort food: muffins met appel. Perfect op tijd, want waarschijnlijk kennen jullie ook wel iemand die geen blijf weet met een reuze opbrengst appels.

20110911_003Wat je er in draait [voor ongeveer 24 muffins]

 • 750 g in niet al te grote stukjes gesneden appel (kan ook perfect met valappels)
 • 125 ml zonnebloemolie
 • 300 g bruine suiker
 • 2 eetlepels room
 • 2 eieren
 • 250 g rozijntjes of krenten
 • 500 g patisseriebloem
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel zuiveringszout, ofte bicarbonaat
 • 1/2 theelepel versgemalen kaneel

En daarna?

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appels en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Zo, het grootste werk zit er op. Neem nu een ruime kom en kieper er eerst de olie, room, suiker en eitjes in. Roer dit eens goed door en voeg daarna de appels, de kaneel, het bakpoeder en zuiveringszout het zout en de gezeefde bloem toe. Meng dit flink tot je een vrij droge deegmassa krijgt. Voeg er desnoods nog een beetje extra bloem aan toe.

Smeer de muffinvormen [ik gebruikte 2 vormen voor elk 12 muffins]  in met nog wat extra zonnebloemolie en verdeel het deeg erover. Bak ze gedurende zo’n 30 minuten in de oven. Haal de vormen uit de oven, maar laat ze nog even afkoelen voor je de muffins eruit haalt en op een rooster laat afkoelen. Zo krijgen ze een lekker knapperig korstje.

20110911_002

[ smaak: *** | presentatie: ** | bakgemak: *** ]

No comments yet.

Leave a comment