cacaohazelnootkoekjes

Published by on Monday 04.07.2011 at 19:41 in keukenprobeersels

20110703_cacaohazelnootkoekjes_015Het is alweer een hele tijd geleden dat ik jullie nog eens een recept voor koekjes voorschotelde. Niet dat ik tussen half maart en nu geen koekjes meer gebakken heb, dat niet, maar het kwam er niet van om er foto’s van te nemen en zeg nu zelf, een recept zonder prentjes, dat is lang zo interessant niet.

Vorige vrijdag hebben we bij een zeer leuk en geslaagd diner een receptenboek gekregen met als thema ‘chocolade’. Daags nadien, toen ik vernam dat tante M. ging binnenwippen, probeerde ik al een eerste ‘baksel’ uit: een opgerolde chocoladekoek gevuld met slagroom.  Niet slecht, maar nogal zwaar en een ware caloriebom, dat wou ik jullie echt niet aandoen.

Vandaag kwam m’n broer langs, op verlaat verjaardagsbezoek voorLena en Finn. Een uitgelezen kans om nog eens een mooi koekje uit te zoeken. Het werd een cacaohazelnootkoekje: een gemonteerd koekje op basis van cacao en zelfgekraakte en gemalen hazelnoten uit de tuin.

Een mooi koekje dat, dankzij de behoorlijke hoeveelheid cacao, niet te zoet, maar wel lekker stevig is.

De ingrediënten [voor ongeveer 50 gemonteerde koekjes]

voor de koekjes

  • 160 g boter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 110 g poedersuiker
  • 2 eitjes
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 220 g gezeefde patisseriebloem
  • 50 g cacaopoeder

voor de chocolade-hazelnotencrème

  • 200 g pure chocolade (gesmolten)
  • 100 g boter
  • 220 g chocoladepasta (choco dus, in ons geval: wereldwinkelchoco)
  • 20 g gehakte hazelnoten (mag iets grover dan voor het deeg)

Hoe bereiden?

Klop de boter, de suiker en de eitjes met de keukenrobot tot een licht en luchtig mengsel. Voeg er nadien de fijngehakte noten, de gezeefde bloem en cacaopoeder bij en klop het deeg tot de cacao de massa egaal kleurt. Verzamel het deeg in een vel huishoudfolie, draai dit strak aan en leg deze voor minstens een uur in de koelkast.

Laat ondertussen de oven voorverwarmen op 180°C en maak de vulling door de ingrediënten samen te voegen tot een homogene pasta. Klop die met een mixer tot een gladde, glanzende crème en laat ook die afkoelen.

Haal een deel van het deeg uit de koelkast en rol deze uit tussen 2 vellen bakpapier of huishoudfolie tot een dikte van ongeveer 3mm. Steek er rondjes uit van om en bij de 4cm en leg die op een bakplaat waarop je een vel bakpapier hebt gelegd. Je mag ze vrij dicht tegen elkaar leggen, ze lopen tijdens het bakken niet uit. Bak ze voor 8 min, haal ze uit de oven en leg ze, na 5 min rusten, op koelroosters. Ik strooide over de helft van de koekjes nog wat extra gehakte hazelnoten die ik met een deegrol in de nog warme koekjes drukte.

Eens alle koekjes gebakken en afgekoeld kan je ze monteren. Hiervoor kan je de crème met spuitzak op de koekjes spuiten of met een botermes of spatel op de koekjes strijken.

Ik vermoed dat je de gemonteerde koekjes een aantal dagen kan bewaren in een afgesloten koekentrommel.

20110703_cacaohazelnootkoekjes_01220110703_cacaohazelnootkoekjes_01320110703_cacaohazelnootkoekjes_01420110703_cacaohazelnootkoekjes_00720110703_cacaohazelnootkoekjes_00620110703_cacaohazelnootkoekjes_001

[ smaak: *** | presentatie: *** | bakgemak: *** ]

No comments yet.

Leave a comment