chocolate chip cookies volgens Jeroen Meus

Published by on Sunday 13.03.2011 at 23:17 in keukenprobeersels | op de lichtbak

We hebben het al vroeger bekend: we zijn fan van Jeroen. Niet dat we dagelijks om 17.45 u. voor de kijkbuis gaan zitten met een groot spandoek [op dat uur hebben we wel andere dingen aan het hoofd, en trouwens, zo’n tv, dat is éénrichtingsverkeer, dus Jeroen zou het spandoek toch niet merken], maar we pikken geregeld een aflevering mee vanop het web. Zo botsten we op zijn versie van de chocolate chip cookies. Aangezien het een zeer kindvriendelijk recept is vonden we het gepast om het tijdens de krokusvakantie eens uit te proberen. Onderstaand vind je dan ook de ingrediëntenlijst en bereiding volgens meneer Meus. We volgden die vrij minutieus maar zouden bij een volgende ‘bakking’ er nog wat meer havervlokken in draaien.

20110312_chocolate chip cookies_008

ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 120 g suiker
  • 60 g havervlokken
  • 200 g malse boter
  • ei
  • 100 g donkere chocolade
  • vanillestokje

bereiding

Zorg ervoor dat je de boter op tijd uit de koelkast haalt. Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en de haver in de mengbeker van de keukenmachine. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten voor het deeg goed afweegt. Plaats het hulpstuk voor deeg en beslag in de keukenmachine en meng alle ingrediënten op lage snelheid. Snij de malse boter in stukjes en voeg die één voor één toe aan de droge ingrediënten. Doe ook het ei in de pot met beslag. Snij eventueel een vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg de vanillezaadjes toe aan het beslag. Laat de machine even op hogere snelheid draaien, totdat je een egaal vast koekjesdeeg krijgt.

Breek de chocolade en hak ze in stukjes met een mes. Zorg ervoor dat de chocolade niet al te fijn gehakt is. De stukjes chocolade in zo’n cookie moeten groot genoeg zijn. Voeg de chocolade bij het deeg en laat de machine alles mengen.

Leg een vel vershoudfolie op je werkblad en schep het deeg erop. Verpak de homp deeg in de folie en laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175°C. Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje. Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm. Schik ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen. Druk alle balletjes plat tot een reeks koekjes die precies even groot zijn. Bak de koekjes 20 minuten lang in de oven van 175°C.

Let op: de baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven. Controleer dus regelmatig even het resultaat.

20110312_chocolate chip cookies_004

[ smaak: *** | presentatie: *** | bakgemak: **** ]

No comments yet.

Leave a comment