dubbeldekker met nootjes en honingcreme

Published by on Sunday 27.02.2011 at 20:45 in keukenprobeersels

20110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_002De lente die op zich laat wachten, voorjaarskoersen waar geen Belg in de voorste gelederen te bespeuren valt, een mens zou voor minder mistroostig lopen. Dringend tijd voor een opkikker dan maar. ‘Comfort food’ in de vorm van boter, suiker, honing, een eitje en bloem. Dit keer werd het een gemonteerd koekje met een heerlijke honingvulling. De meisjes waren maar al te happig om mee te helpen. Er dienden immers deegballetjes gedraaid te worden en dan valt het niet echt op als er af en toe eentje tussen neus en kin verdwijnt.

De ingrediënten [voor ongeveer 20 dubbeldekkers]

voor de koekjes

  • 225 g zachte melkerijboter
  • 140 g rietsuiker, hoeft niet al te fijn te zijn
  • 1 licht losgeklopte eierdooier
  • een paar scheppen [zelfgemaakte] vanillesuiker
  • 280 g patisseriebloem
  • een snuifje zout
  • 40 g ongezouten en fijngehakte noten [kunnen zowel cashew- of macadamianoten zijn of pijnboompitten]

voor de vulling

  • 75 g boter
  • 85 g poedersuiker
  • 85 g kwaliteitshoning [in ons geval zeer lokale en artisanale ‘krishoning’]

De stappen

Meng de boter [op kamertemperatuur en in kleine blokjes gesneden], de suiker en vanillesuiker en het losgeklopte eigeel tot een glad mengsel. Voeg er nadien de gezeefde bloem aan toe en laat nog even draaien tot je een mooie gladde massa krijgt. Draai van het deeg worsten van ongeveer 3 cm diameter die je, gehuld in huishoudfolie, voor een tijdje in de koelkast bewaart.

Ondertussen kan je de vulling prepareren. Meng hiervoor alle ingrediënten tot een mooie crème. Ik verwarmde hiervoor zowel de boter als de honing lichtjes tot ze mooi stroperig waren. Eens gemengd stort je de crème in een kommetje om deze te laten afkoelen.

Haal nu de gekoelde worstjes uit de koelkast. Snij deze in stukjes en rol er mooie bolletjes van. Plet ze met de palm van je hand en schik ze niet te dicht op elkaar op een bakblik voorzien van bakpapier. Voor de bovenzijde van de koekjes druk je ze nadien nog eens in een bord met de gehakte noten.

Bak ze ongeveer 12 minuutjes in een op 190°C voorverwarmde oven tot ze lichtbruin zijn. Laat ze even afkoelen op roosters en smeer nadien op de onderzijde van de koekjes de vulling. Dit mag redelijk gul gebeuren. Druk hierop telkens een notenkoekje en klaar is de dubbeldekker.

Bewaren kan wellicht wel, maar ik zou niet weten hoe lang, zo gaat dat hier ten huize.

20110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_00120110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_00320110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_00420110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_00520110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_00720110227_dubbeldekker met nootjes en honingcreme_009

[ smaak: *** | presentatie: *** | bakgemak: ** ]

 

No comments yet.

Leave a comment