chocoladetaart

Published by on Sunday 23.01.2011 at 22:33 in keukenprobeersels

Nu de feestdagen achter de rug zijn en de goede voornemens gesmolten zijn samen met de laatste sneeuw werd het dringend tijd voor een stevige zonde. Bij wie ga je dan als eerste te rade? Jawel, Nigella Lawson uiteraard. Daar vonden we het volgende recept voor een, naar onze bescheiden mening – en aan de gretigheid van de gasten te bezien, zeer geslaagde chocoladetaart. Uiterst simpel, overheerlijk, caloriebom, voor chocoholics. Voilà, de makers van de slimste mens hebben er weer een vraag bij.

En nu de praktijk.

Dit draai je erin

 • 190 g boter op kamertemperatuur
 • 190 g fondant chocolade
 • 3 eieren
 • 255 g (riet)suiker
 • 115 g zelfrijzende bloem
 • een half theelepeltje bicarbonaat
 • een snuifje zout
voor de topping
 • 150 g fondant chocolade
 • een geut +35° room
 • zelfgemaakte chocoladeschilfers / krullen

Zo simpel gebakken

Verwarm de heteluchtoven op 180°. Prepareer een springvorm van ongeveer 26 cm met boter en bloem. Smelt de boter en chocolade samen au bain-marie [of in de microgolf] en laat het mengsel even afkoelen. Klop de suiker en de hele eieren luchtig in de keukenrobot. Voeg het chocolade-botermengsel eraan toe en laat dit zacht verder kloppen. Nu mag de gezeefde bloem er voorzichtig bij, alsook het snuifje zout en het bicarbonaatpoeder. Haal de mengkom uit de robot en meng nog eens stevig door met een houten lepel.

Stort nu het vrij lopende mengsel in de springvorm en bak 25 minuten. Laat de taart afkoelen, bij voorkeur eerst even in de oven, en zet hem nadien op een koelrooster. Ondertussen smelt je de chocolade au bain-marie en voeg je room toe tot je een mooie, glanzende homogene saus hebt. Giet dit rijkelijk over de taart, een creatieve druiper over de rand hier en daar mag zeker. Laat alles nu mooi afkoelen terwijl je de potten uitlikt/wast. Wanneer de taart voldoende koel is, kan je ze decoreren met de chocoladeschilfers/vlokken.

Snij de stukken niet al te groot, want ze zijn behoorlijk heftig.

Smakelijk.

20110122_chocoladetaart_00120110122_chocoladetaart_00520110122_chocoladetaart_00620110122_chocoladetaart_00720110122_chocoladetaart_00920110122_chocoladetaart_011

[ smaak: **** | presentatie: *** | bakgemak: *** ]

1 Comment to chocoladetaart

 1. sarah says:

  March 11th, 2011 at 9:30 pm

  Vandaag op mijn verjaardag ongelooflijk hard kunnen scoren met de taart. Ze was in een mum van tijd helemaal opgegeten en iedereen was in de wolken.
  Dank voor het recept, dat zal hier nog jaren meegaan!

Leave a comment