Ontdekking

Published by on Tuesday 11.01.2011 at 23:35 in familiezaken | op de lichtbak | overpeinzingen

Als de grote baas van de vrt haar zin krijgt hebben we binnenkort een ‘voltijdse’ kinderzender. Ik hou mijn hart al vast. Gaan ze Ketnet ver-Kazoomen? Ik heb de afgelopen kerstvakantie even de programma’s van Ketnet overlopen, en ik werd er een beetje triest van. Niks dan herhalingen. Is het zo dat ze de zender willen uitbreiden?

Let wel, een aantal programma’s die Ketnet uitzendt (en heruitzendt) vind ik best te pruimen. Denk maar aan w@=d@t, Kulderzipken, W817,… maar er zijn grenzen. Als je de programmagids nu al vult met herhalingen van muziekwedstrijden van vorig jaar (Zo is er maar één, De Cup), dan hou ik mijn hart vast.

Onze kinderen kijken tv. Dat vind ik normaal, want dat doen wij ook. Maar we plooien ze niet urenlang voor die verdoemde kijkkast. Tijdens de schoolweken is de tv iets voor na het eten en voor het slapengaan, voor het bedverhaaltje. In het weekend mogen ze ‘s ochtends twee programma’s kijken, wat neerkomt op een half uurtje. ‘s Avonds floept de beeldbuis dan nog eens aan voor een half uurtje.

Finn kijkt nog niet mee, die is nog te druk bezig met de afstandsbediening van de tv. Nu en dan gaat hij ‘parmantig’ in de zetel zitten naast de oudsten, maar lang duurt dat niet. Af en toe zetten we eens iets voor zijn leeftijd op, maar ook dat kan hem nog niet lang boeien.

Dit weekend waren we bij K. & I. op bezoek in hun huurhuisje in de de Ardennen. Hun jongste, N., is verzot op Molletje. ‘Molletje kijken, Molletje kijken’, zo rende hij regelmatig door de kamers. En af en toe werd zijn wens ingewilligd. “Molletje” is een creatie van de Tsjech Zdenek Miler, die het diertje tussen eind jaren 50 en halfweg de jaren 70 van vorige eeuw allerlei avonturen liet beleven. Dat de reeks al zo oud is zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Ze oogt fris [wellicht ook omdat de nieuwe uitgaves een restauratieronde achter de rug hebben] en is zeer universeel. Molletjes woordenschat is dan ook zeer beperkt, maar de aangehaalde thema’s zijn van alle tijden en alle landen. Al merk je hier en daar toch een communistische inslag, maar daar stoort geen kind zich aan. Dus wil je je pagadders nog eens iets moois en leuks voorschotelen, google dan eens op ‘Molletje’, sla deze over, en geniet.

Een voorsmaakje vind je alvast  hieronder.

2 Comments to Ontdekking

  1. Pierre says:

    January 12th, 2011 at 1:31 pm

    Bij ons thuis zijn ze ook fan van molletje, een echte aanrader!

  2. sarah says:

    January 12th, 2011 at 2:23 pm

    Hier is vooral de 5jarige een hele grote molletjes liefhebber! In onze bib hebben ze de DVD’s, vandaar kennen we het. Ondertussen in Nederland zelf een DVD gekocht (de bib huurkosten liepen wat hoog op). Onze kindjes kijken geen tv-programma’s, dat doen wij ook niet als ze wakker zijn, maar mogen op woensdag en zaterdag een dvd en daar genieten wij ook van mee!

Leave a comment