kerkelijke schandalen

Published by on Sunday 02.01.2011 at 0:10 in overpeinzingen

Onze kinderen volgen zedenleer en leren dan bijvoorbeeld rond kerst dat het kerstfeest teruggaat op het Germaanse yulefeest. Dat lijkt misschien een vergezochte poging van niet-katholieken om te verantwoorden waarom ook zij kerst vieren. Maar een simpele muisklik kan zeer verhelderend zijn.

yule_logZo leren we dat de yuletijd startte met de donkerste en langste nacht van het jaar, de midwinternacht, en 12 dagen duurde. De Germanen herdachten hun doden en vierden het leven en de vruchtbaarheid van moeder aarde. Tijdens deze midwinternacht werd het yuleblok, meestal een stuk eikenhout, aangestoken en dertien nachten lang brandend gehouden. Ziehier de oorsprong van onze vreemde kerststronk of bûche.

Als symbool voor het leven versierden de Germanen hun huizen met groene takken, bijvoorbeeld hulst, dat volgens hen de woonplaats was van goede wezens zoals elfen. Marthe wist mij te vertellen waarom niet alleen groen, maar ook rood een traditionele ‘kerst’kleur is. Rood diende om de kwade geesten weg te jagen, want tijdens de midwinternacht kwamen alle niet-aardse wezens vrij.

yggdrasilOnze kerstboom gaat terug op de yuleboom, het middelpunt van het yulefeest. Die boom stelde het Germaanse heelal voor met als middelpunt de wereldboom of Yggdrassil, die pal onder de Poolster stond, vandaar de ster in de top. De ballen stonden symbool voor de andere sterren in het heelal, de slingers voor de melkweg. Verder werd de boom versierd met noten, vruchtjes, appels, kleine beeldjes of koekjes en werden er familiegiften onder gelegd. Rings a bell?

Zelfs de fameuze adventskrans is gepikt van de Germanen. Hun yulekrans, gemaakt uit groene takken of stro en versierd met kaarsen, stelde het jaarwiel voor, de kringloop van de zon. Omdat het jaarwiel op zijn laagste punt stond en 12 dagen stopte met draaien was dit een periode van vrede, rust, gastvrijheid en een overvloed aan eten en drank. Er werden ook eden gezworen, vergelijkbaar met onze nieuwjaarsvoornemens.

En deze mooie tradities heeft de katholieke kerk dus vakkundig en schaamteloos ingepikt en gerecycleerd. Ik zeg het u, schandalen in de kerk, ze zijn niet alleen van deze tijd!

No comments yet.

Leave a comment