pizza di mamma

Published by on Wednesday 30.06.2010 at 21:51 in keukenprobeersels

Zelf pizza maken is geen kunst, zeker niet met een bodem uit de winkel. De laatste tijd deden wij het op die manier, want zo kunnen de kinderen hun eigen versie samenstellen en voor sommigen hier is dat wel nodig. Marthe lust bijvoorbeeld alleen pizza zonder kaas, hoe moeilijk kan het zijn?

Maar enkele dagen geleden, al grasduinend in A’s vegetarische kookboeken, vond ik een recept om zelf een pizzabodem te maken en er stond bij dat het echt geen werk was. Gewapend met mijn kitchen aid gooide ik dus bloem, gist, suiker, zout, water en olijfolie bij elkaar en daar kwam een deegbol van. Die moest 15 minuten rusten, maar aangezien ik pas ‘s avonds pizza wou, heeft hij bij mij een hele namiddag de tijd gekregen om te rusten. Na de rusttijd werd het deeg in tweeën verdeeld, uitgerold tot twee pizzabodems en op een pizzablik (zo’n rond bakblik met gaatjes) gelegd. Terwijl de oven voorverwarmde, moesten de bodems nog 10 minuutjes rusten. Gaatjes in prikken met eenvork en 5 minuten voorbakken op 220°C, aldus mijn recept. Nadien bestrijken met olijfolie en naar eigen smaak beleggen. Nog een kwartiertje in de oven en je waant je in een echte Italiaanse pizzeria, of dat was toch wat Geert ervan vond. Ik vrees dat ik er niet meer vanaf kom met zo’n deeg uit de supermarkt.

Voor wie het zelf wil proberen, dit zijn de hoeveelheden voor 2 pizzabodems:

300 g bloem (mix voor pizza)
9 g gedroogde gist (3 theelepels)
1 theelepel suiker
1 theelepel zout (zout nooit direct in contact laten komen met gist!)
150 ml lauw water
2 el lijfolie

Foto’s zijn er niet van, want de pizza’s waren op voor we er erg in hadden.

1 Comment to pizza di mamma

  1. Caro says:

    July 30th, 2010 at 7:41 pm

    Na het lezen van deze post ben ik vanmiddag de stad in getrokken en heb me zo’n pizzablik gekocht. Vanavond heb ik jouw recept uitgeprobeerd en de pizza was mmmmmmmmm. Met een overheerlijke bodem.

Leave a comment