natuurouder

Published by on Tuesday 01.06.2010 at 20:49 in den bos in | kinders

Zo’n drie jaar geleden las ik dat er in de leefschool 11 nieuwe natuurouders hun diploma behaalden. Onze kinderen gingen toen nog naar de gemeenteschool. Da’s iets voor ons, was mijn eerste reactie. We probeerden het project in de gemeenteschool van de grond te krijgen, maar we kwamen nauwelijks aan de helft van het vereiste aantal ouders om een aanvraag in te dienen. Maar sinds vorig jaar zijn ook wij leefschoolouders en omdat de oorspronkelijke groep al behoorlijk geslonken was, werd er dit voorjaar een nieuwe oproep gelanceerd. Dit was onze kans! Gelukkig konden we voldoende natuurminnende ouders bij elkaar krijgen om de lessenreeks van start te laten gaan.

20100324_natuuroudersHet natuureducatief centrum De Kaaihoeve organiseert deze opleiding voor natuurouders in Oost-Vlaanderen. Wat doen natuurouders? Ze helpen de leerkrachten bij uitstappen of lessen rond natuur en milieu zodat in kleinere groepjes kan gewerkt worden. Veel voorkennis is niet echt vereist, de cursus reikt basistechnieken aan en leert de ouders hoe ze best omgaan met vragen van kinderen. Samen op zoek gaan  is vaak veel leerzamer dan een kant-en-klaar antwoord. Enthousiasme en een hart voor de natuur zijn belangrijker dan een grote encyclopedische kennis.

Drie theoretische lessen op school en één praktijkles in het bos hebben we achter de rug. De verzameling ouders werd stilaan een leuk team, een echte groep. Donderdag mogen we de 2de en 3de kleuterklas als proefkonijn gebruiken voor een eerste natuurlesje. Op onze groene school zullen we een kabouterpad uitzetten en bij iedere kabouter volgt een proefje, een kort opdrachtje of een spelletje. Niet de kennis staat centraal, wel de ervaring. De zintuigen worden maximaal aan het werk gezet. Als we op een speelse manier wat verwondering en respect voor de natuur kunnen overbrengen, dan zijn we in onze opzet geslaagd. Bovendien hebben we zelf, dankzij de inspirerende lesgeefster, veel ideetjes in ons hoofd om later verder uit te werken. Het was een boeiende ervaring die zin geeft in meer…

No comments yet.

Leave a comment