Fladderak*

Published by on Saturday 31.10.2009 at 0:20 in beestenboel | de hort op

Morgenavond is het halloween. Niet dat wij dat vieren of ons huis hier vol gestouwd hebben met allerlei griezeltuig, hoegenaamd niet. Maar de kinderen mochten vandaag, de laatste dag voor de herfstvakantie, wel geschminkt en verkleed naar school. Cas wou enkel zwarte ogen en een paar druppeltjes bloed. Dat in combinatie met zijn vleermuizenvleugels was al voldoende om hem in de sfeer te brengen. Marthe was Lotje de heks en Lena was gewoon prinsesje, zoals altijd.

Dat Cas en Marthe geïnteresseerd zijn in de zwarte vliegebeesten wisten we al. Vorig jaar zijn we, samen met nonkel Peter, op vleermuizentocht gegaan in de Turfmeersen in Moerbeke. Ook dit jaar werden er eind augustus, in het kader van de nacht van de vleermuis, her en der activiteiten georganiseerd. Natuurpunt Oosterzele deed van leentjebuur en week uit naar Vurste. Daar stond, naast een informatief gedeelte, ook een aantal wandelingen op het menu. Een van de wandelingen was de griezelverhalentocht. Aangezien wij, Cas & Andreas (een schoolkameraad), Marthe, Lena en mezelve, ruim op tijd afgezakt waren naar de place-to-be was er voor ons nog plaats. Er was zelfs nog tijd voor de meisjes om zich te laten schminken, als prinsesjes uiteraard. De dame die sponsje en kwast hanteerde was er zodanig in bedreven dat ik me moest reppen om nog een paar beeldjes te schieten van het ‘work in progress’. Ze was niet alleen snel, maar het eindresultaat was ook zeer naar de zin van de nieuwbakken jonkvrouwen.

20090829_vleermuizentocht_00220090829_vleermuizentocht_00320090829_vleermuizentocht_00820090829_vleermuizentocht_00920090829_vleermuizentocht_01220090829_vleermuizentocht_015

Na de ietwat langdradige en te theoretische uiteenzetting over de verschillende soorten vleermuizen die hier in onze contreien vertoeven was het tijd om het kasteelbos onveilig te maken, gewapend met een bat-detector, op zoek naar vleermuizen. Onze groepsleider was duidelijk al meer met jongeren “den bos ingetrokken”. Op een zeer begeesterde manier vertelde hij over het nachtleven in een bos. En dat is gevarieerder dan je zou denken. Alle zintuigen werden aangesproken om de nacht waar te nemen. De geur van de boskamperfoelie om nachtvlinders te lokken, de roep van de uil, het geratel van de vleermuizen in het ‘bat-bakske’, de glibberige huid van de kikker in het waterornamentje aan de ijskelder, het zoeken naar braakballen en het ontleden ervan. Voor we het goed en wel beseften was het al ‘stekedonker’ en zaten we midden in het park. Daar, achter het heuveltje, was een geïmproviseerd openluchttheaterzaaltje gebouwd. Met zeer primitieve middelen (een oude koplamp en een autobatterij zo bleek achteraf) kwam een nieuwe wereld tot leven, tot groot jolijt van de schare kinderen die daar maar al te graag in meegingen. Op het einde kregen ze elk nog een brownie met een gepoedersuikerd vleermuisje op.

20090829_vleermuizentocht_01920090829_vleermuizentocht_02320090829_vleermuizentocht_02820090829_vleermuizentocht_03120090829_vleermuizentocht_03920090829_vleermuizentocht_041

Na het verhaal liepen we nog langs een nachtvlinderobservatiepost (het lijkt hier de IQ-quiz wel) waar we te horen kregen dat er wel meer dan 1000 verschillende nachtvlinders waren die zeer frequent voorkomen in Vlaanderen. Een paar ervan hadden ze, om didactische redenen, eerder die avond al gevangen en in plastic potjes gestopt zodat ze observeren ietwat makkelijke werd.

Aan de laatste halte stonden de mensen van het Merelbeekse vogelopvangcentrum, waar af en toe ook wel eens een vleermuis wordt binnengebracht. Zij hadden een  paar levende dwergvleermuisjes die ze ons maar al te graag eens van naderbij lieten aanschouwen. Hun grootoorvleermuizen waren eerder van de dode soort, maar dat deerde de ondertussen bijna slaapwandelende bende jongeren niet.

Het was al tegen twaalven toen we Andreas veilig en wel thuisbrachten. Benieuwd of hij nu daadwerkelijk ondersteboven geslapen heeft.

*Fladderak is de vleermuis uit het Oinkbeest.

No comments yet.

Leave a comment