voor chocoholics

Published by on Wednesday 26.08.2009 at 14:10 in keukenprobeersels

paastaart_002Deze week heb ik ‘mijn’ paastaart aangepast aan de zomer en ik moet zeggen dat het een verbetering is. In plaats van de suikereitjes heb ik aardbeien en Japanse wijnbesjes gebruikt, waardoor deze decadente chocoladetaart iets ‘lichter’ wordt. Het originele recept is van Nigella Lawson. Haar recepten zijn meestal eenvoudig en snel klaar, maar staan natuurlijk ook garant voor een portie calorieën om u tegen te zeggen. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden.

Ziehier het recept:

2009-08-24_006Voor de taart heb je 250 g pure chocolade, 125 g zachte boter, 6 eieren en 175 g suiker nodig. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bodem van een springvorm (23 cm doorsnede) met bakpapier, maar laat de randen vrij. Smelt de chocolade en en de boter in de microgolfoven en laat wat afkoelen. Neem het eiwit van vier eieren en klop dit tot stevig schuim. Mix er dan geleidelijk 100 g suiker onder. Klop in een andere kom de 2 hele eieren met de vier overblijvende dooiers met 75 g suiker schuimig en spatel het chocolademengsel erdoor. Maak het mengsel wat luchtiger met een lepel opgeklopt eiwit en spatel er dan de rest van het schuim in 3 porties door. Giet het beslag in de springvorm en zet die 35 à 40 minuten in de oven. Laat de taart in de vorm afkoelen. Het midden zakt in en de zijkanten barsten, maar dit is normaal. De taart moet eruitzien als een soort krater.

Haal de taart pas uit de vorm wanneer hij volledig is afgekoeld en zet hem op een taartschaal. Voor de chocoladeslagroom heb je 125 g pure chocolade en 2,5 dl slagroom nodig. Klop de slagroom heel luchtig (niet te stijf) en spatel er voorzichtig de gesmolten chocolade door. Vul de krater van de taart met dit mengsel en zet ze een uurtje in de koelkast. Bedek de chocoladeslagroom vlak voor het serveren met een royale portie aardbeien, frambozen of bosbessen. Alleen voor echte chocoladeliefhebbers!

paastaart_002paastaart_003paastaart_0052009-08-24_0012009-08-24_0032009-08-24_004

2009-08-24_006

3 Comments to voor chocoholics

  1. Lieven says:

    August 27th, 2009 at 11:18 am

    “Alleen voor echte chocoladeliefhebbers?” Bwa, ik lust dat toch ook wel hoor.

  2. Margo says:

    August 31st, 2009 at 10:17 pm

    Lees ik het goed dat dit een taart is zonder bloem?
    En je doet ergens 75 gr suiker bij, maar wat doe je dan met de andere 100 gr? ‘t is dat ik ze wel eens zou willen proberen.

  3. marijkev says:

    August 31st, 2009 at 10:43 pm

    Was inderdaad vergeten schrijven dat je die andere 100 g suiker bij het opgeklopt eiwit moet doen zodat je een meringue krijgt. En je hebt inderdaad geen bloem nodig voor deze taart. Lekker, en lekker decadent, geloof me. Zelfs de dag nadien nog heel smakelijk. Laat eens weten wat je ervan vindt als je het uitgeprobeerd hebt?

Leave a comment