gentsche fieste

Published by on Wednesday 22.07.2009 at 0:56 in de hort op | kinders

Ondertussen heb ik de Gentse Feesten al op een aantal manier beleefd. Mijn vroegste herinneringen zijn gelinkt aan m’n suikertante die in Gent woont en waar ik jaarlijks wel eens een week doorbracht. Als jongeling ben ook ik ooit wakker geworden op de grote tribune met het onvermogen zich nog iets van de afgelopen uren te herinneren. Later, als kuipbewoner, ben ik met de minder leuke kanten van de feesten geconfronteerd. Nachtlawaai [zeker het jaar dat er een dreupelkot vlak onder ons slaapkamerraam stond], vandalisme [van een gekraakte autoantenne, afgebroken autospiegel tot een voordeur die plots halfweg de gang hing/lag], verkeersproblemen [ge moest de mensen nogal eens zien kijken als ge om tien uur ‘s avonds de Belfortstraat probeert te kruisen], …

20090720_dagje_gentse_feesten_003Nu we Gent ontvlucht zijn, onze wilde haren grijzer en vooral minder in aantal zijn en ons gezin ondertussen aardig is uitgebreid is ons bezoekmoment aan de feesten verschoven. Zo kwam het dat ik gisteren om half tien met de drie oudsten op het perron in Scheldewindeke stond, geladen met een picknick, drank en fototoestel. Onze missie: Cas laten genieten van een workshop van het circuscentrum in het Baudelopark, om drie uur, terwijl de meisjes zich zouden vermaken op het naastliggende speeltuintje. Het is dus een understatement te zeggen dat we ruim op tijd waren. Dit gaf ons echter de mogelijkheid nog eens door de feestenstad te flaneren zonder de drukte ervan. De wandeling bracht ons van de tijdelijke terminus van de tram naar de Graslei, langs het Gewad naar de Lievekaai en zo het Patershol binnen. Even binnenspringen in het Caermersklooster voor de tentoonstelling Deftig vermaak, ijdel vertier dacht ik. Mis dus, want Gentse Feesten of niet, op maandag zijn de musea gesloten. We zochten dan maar troost in een scone van bij het bakkerken op de Groentemarkt, en een goeie zak kersen van bij ‘de roeper’. Bij een eerste halte aan het speelpleintje in het Baudelopark waren er meer ‘roesuitslapers’ te bespeuren dan kinderen, maar dat kon de pret niet drukken. Geluncht werd er aan de circustribune, kijkend naar de repetities van de groepen die er ‘s namiddags op het programma stonden. Als dessert werden de laatste kersen soldaat gemaakt. Dat maakt een dikke 300 gram kersen de man.

Omdat we pas vanaf twee uur konden inschrijven maakten we nog een toertje door het centrum dat langzaamaan ontwaakte en waar de ivagomannetjes plaats begonnen ruimen voor de straatmuzikanten. De ‘mosterddraak’, zoals Cas de draak op het Belfort al sinds jaren noemt omdat hij ook op de potjes van Tierenteyn staat, heeft altijd al een sterke aantrekkingskracht gehad. Dit was dus het uitgelezen moment om het Belfort, en enkele van de oude drakenexemplaren die in de torenwachterskamer staan, eens van naderbij te ontdekken.

20090720_dagje_gentse_feesten_04320090720_dagje_gentse_feesten_03920090720_dagje_gentse_feesten_03620090720_dagje_gentse_feesten_02520090720_dagje_gentse_feesten_03020090720_dagje_gentse_feesten_028

Nadat we het raderwerk van de beiaard in actie zagen en hoorden – het maakt zo’n lawaai dat je de klokken zelfs nauwelijks hoort – stapten we in de lift om de feesten vanuit de hoogte te aanschouwen. De steile afdaling, ”ik heb geen hoogtevrees, maar wel een beetje vrees”, zei Lena tijdens de weg naar beneden, bracht ons in de klokkenkamer waar Klokke Roeland net werd beroerd door een van de drie hamers. Tijdens het laatste stukje neerwaarts, terug met de lift, vroeg Lena zich af waarom er op één van de knopjes van de lift een klok stond. Zou de klok luiden als je daar op drukte?

Terug aangekomen bij de ‘place to be’ zei Lena dat zij ook wel wou proberen om circusartiest te worden. Zo komt het dat Lena en Marthe als derde en vierde op de lijst stonden en Cas zich netjes zelf had opgegeven bij de +6-inschrijvingen. Het half uurtje dat ons nog scheidde van de start van de workshops werd gevuld met opwarmingsoefeningen op de tribune. Een tribune die kort daarna afgeladen vol zou zitten voor de GRATIS acts van die namiddag.

Om drie uur gaf ik Cas nog snel een aai over zijn bol voor hij naar zijn afspraakplek liep en ging ik  mee met de meisjes. Na een verhaaltje om het ijs te breken werden de kinderen, en ouders, losgelaten op een hele reeks speeltuigen. Het kussenparcours, de bal, het touwdansen en de draaiende borden waren duidelijk favoriet. Eerst ging het wat aarzelend en moest de papa er toch wel bij zijn, maar al gauw zaten ze overal op, onder, tussen en over. Het uurtje was voorbijgevlogen toen Cas terugkwam van zijn groep.

20090720_dagje_gentse_feesten_045

Mission accomplished dus, meer zelfs, alle drie hadden ze klaarblijkelijk veel plezier gehad. We zochten ons een plekje naast de scène en genoten nog na van de acts. Toen ik na zo’n dik half uur aanschuiven terugkwam met vier overheerlijke ijsjes waren ‘d’onze’ omringd door nog een hoop leefschoolkinderen. Jammergenoeg konden wij niet al te lang meer blijven want de voet-tram-treinweg terug naar Scheldewindeke diende ingezet te worden.

Conclusie van een dagje Gentse Feesten met een acht-, zes- en vierjarige: meer dan doenbaar, zeker als ze zich zo flink gedragen. Nu hopen dat Cas morgen deze post niet leest of hij zaagt me de oren van m’n kop voor een volgende trip.

Een fotografische naslag vind je hier.

No comments yet.

Leave a comment