Axel, Nederland ²

Published by on Wednesday 15.07.2009 at 22:17 in de hort op | overpeinzingen

20090712_vakantiedag_010Het is een zaterdagochtend in de zomervakantie van 2009 en we zijn onderweg naar Nederland. Op de achterbank zitten de drie oudsten zich af te vragen wie er het ‘naturigst’ gekleed is. Pieter Embrechts fleurt de auto muzieksgewijs op met zijn frisse deuntjes. Vorig jaar pikten we voor het eerst een eeuwenoude traditie op. In een licht geactualiseerde versie wel te verstaan. Op ons boodschappenlijstje staan voornamelijk producten die we hier niet zo vaak vinden: hagelslag en vla [in alle mogelijke kleuren en smaken], koekjes en enkele karnemelkproducten. Die vinden we in de Albert Heinwinkel vlakbij de markt. De eerste aankopen worden in de koffer geladen, een aardbeiyoghurtdrank uit het versvak wordt gedeeld en we haasten ons terug naar de kraampjes. Die staan nog steeds op dezelfde plaats, maar er zijn er heel wat minder. Er zijn geen kronkelende palingen meer te bespeuren en veel garnalenproefmandjes moet je ook niet meer verwachten. In de winkelwandelstraat zou een step nog wel van pas komen om van kraam naar kraam te flaneren. We laden onze boodschappenmand wel met een speelshort voor Cas [in’t kaki, zeer ‘naturig”], heerlijke kersen, ananassen, snoeptomaatjes, nog een zak kersen, snoepnootjes en een grote watermeloen.

Vorig jaar hadden we ook nog picknickzaken meegegraaid uit de AH. Die werden verorberd bij het aanschouwen van de binnenwaaiende en vertrekkende zweefvliegtuigen aan het plaatselijke vliegpleintje. Dit jaar hebben we een uitnodiging voor frietjes met biefstuk in Wachtebeke op zak. Frietjes op zaterdag? Inderdaad, er wordt al eens afgeweken van de routine als de kinderen en kleinkinderen op bezoek komen. Maar smaken deed het evenzeer.

Ook al mis ik de stem van Jan Van Rompaey wel een beetje.

No comments yet.

Leave a comment