Fauna en flora in Scheldewindeke en omstreken

Published by on Monday 06.07.2009 at 23:36 in kinders | tuinsprokkels

We zijn zo’n tien jaar geleden op zoek gegaan naar een huisje ‘op den buiten’. Tot dan huurden we een ‘appartementje’ in Gent, midden in de kuip trouwens. Maar aangezien we beiden onze jeugd doorbrachten met de natuur die ons omringde wilden we ook graag voor onze kinderen een natuurlijke/natuurrijke omgeving waar ze hun kinder- en jeugdjaren kunnen spenderen.

We proberen ze ook een beetje actief te betrekken bij de fauna en flora die ons omringen. Daarom gaan we af en toe wandelen. Dit kan een wandelingetje zijn van een half uurtje door de velden achter ons huis, of een uitgestippelde route van een paar uur door een of ander bos. We proberen in onze tuin ook wat ‘wildlife’ aan te trekken. Daarom plantten we ook bloemen en struiken die vlinders aantrekken. Hebben we een houtwalletje waar muisjes in wonen (vorige week is er echter eentje omgekomen na een fatale ontmoeting met Findus). Hangt er aan Toons hangar sinds kort een vleermuizenrustplaats (daarover later nog wel eens meer). Vind je nestkastjes in de bomen en wordt ‘s winters het voederhuisje van stal gehaald en worden nootjes en zaadjes in de bomen gehangen.

20090700_losse_beelden_01120090700_losse_beelden_01220090700_losse_beelden_01320090700_losse_beelden_00820090700_losse_beelden_01820090700_losse_beelden_019

Ooit ondernamen we een poging om meer amfibieën en reptielen te lokken, maar wellicht doordat er in de nabijheid geen grachten of poelen zijn lukte dit niet echt. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik zaterdag tijdens het snoeien van de haag plots iets voor m’n voet zag springen. Het bleek een mooie bruine kikker te zijn. Toen ik hem even meenam naar het terras ging hij gretig van hand naar hand als ware het een pasgeboren kindje. Hoe lief, heeft hij al een naampje? Bruintje of Plons, ze kwamen er niet echt uit. Maar hij werd wel veilig achtergelaten aan de houtwal waar hij zich kon verstoppen voor het geval Findus weer op jacht zou zijn.

20090700_losse_beelden_017Als we ‘op tocht’ gaan trachten we de kinderen ook iets bij te brengen over de natuur. Er wordt al eens een plantje uit de grond gerukt om te tonen hoe die eikel nu eigenlijk een boom wordt. We halen een stuk rotte schors van een boomstam om er reuzepissenbedden te ontdekken. Dringen binnen op een bouwwerf voor een bussel zaaddozen van de papaver. Springen een (klein) gat in de lucht om terug te landen met een handvol ‘helikopterkes’. Leren hen dat, als je het zaadje eruit haalt, het vleugeltje perfect dienst kan doen als milieuvriendelijk sieraad, om je vervolgens geheel belachelijk te maken door met vijf stuks op je oren/neus als een lokale Shrek langs de botsauto’s van de plaatselijke kermis te passeren.

Wellicht de start van m’n midlifecrisis.

No comments yet.

Leave a comment